Povratak

Svrbež, bol i nemirno ponašanje psa - hiperestezija | Svrabci (grinje)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam mješanca terijera (mix border ili norfolk terijera - nagađanja) 11 kg, 2 godine starog. Unazad 3 tjedna počeo je gristi rep, natezati ga zubima, dok to radi laje i cvili, sav živčan i nemiran, pokušava doći do korijena repa ili anusa. Bila sam kod veterinara na pražnjenju analnih žlijezdi jer sam mislila da je u tome problem, no veterinar je žlijezde istisnuo i rekao da nije bilo previše sekreta, i pas je drugi dan nastavio uporno gristi i navlačiti rep, posebice navečer. Dobio je dvije tablete protiv unutarnjih parazita te ampulu za vanjske parazite. Jede mix kupljene hrane(suhi krekeri, ponekad konzerve) i domaće kuhane hrane (piletina, svinjetina, govedina, grašak, krumpir i ostalo)... Zaista ne znam u čemu je problem, ponovo sam sama provjeravala analne žlijezde izvana, čine se praznim, nikakvih znakova infekcija i sličnog nema u području anusa, a on nastavlja s istim ponašanjem. Znači grize i navlači rep, cvili i laje pri tome, ponekad trese glavom, češe si uho i grize šape te u zadnje vrijeme zna naskakivati na nogu.  Bila bih Vam veoma zahvalna na odgovoru. Lp. Dora

O: Prema opisanome, uzroci ponašanju Vašeg psa mogu biti višestruki.  

Kao prvo uočavam da je takvo stanje odnedavno, točnije zadnja tri tjedna. Radi se o hiperesteziji, tj. živčani završetci su vrlo nadraženi  i to Vašem psu prouzrokuje svrbež i bol. Tvari koje podražuju živce mogu biti razgradni produkti metabolizma stanica, disbalans hormona, napose adrenalnih hormona ili alergeni  koje je mogao dobiti eventualno kroz neku novu hranu, lijekove ili cjepiva (niste mi naveli da li je bilo ikakvih događaja u tom smislu).

Kao zadnje, moram napomenuti da u pitanju mogu biti svrabci (grinje) kojima su predilekciona mjesta upravo korijen repa i uši. Standardne ampule protiv  buha i krpelja tu ne pomažu, već se moraju koristiti specijalne ampule koje ubijaju  šugarce. Kao pomoć  u borbi protiv nametnika, preventivno možete u hranu svog ljubimca dodavati češnjak – svježi ili u prahu te dodatke prehrani obogaćene cinkom i AD3E vitaminima. Također, lijek  APOQUEL (izdaje se na veterinarski recept) je vrlo učinkovit u prekidanju začaranog ciklusa svrbež - infekcija. Na kožu koja je zahvaćena svrbežom preporučujem nanijeti umirujuću mast s cinkom i nevenom; moja preporuka je Orme Naturali umirujuća mast dostupna u Pet centar prodavaonicama, hipoalergena prehrana (monoproteinska) je  od velike pomoći, isto tako redovno čišćenje i preventivna dezinfekcija ležaja Vašeg ljubimca te opća detoksikacija  organizma preparatima na bazi silimarina, kurkume, šisadre i sl. (primjerice Detoxivet tablete linije Orme Naturali).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr